Den Flyvende Hollender på Oscarsborg

Oslofjord Operafestival tar Wagners mesterverk bort fra den tradisjonelle operascenen og lar sangere og musikere utfolde seg i det som må sies å være Hollenderens rette element ­ under åpen himmel og omgitt av havet på alle kanter.

Årets festival finner sted fredag 11. og søndag 13. juni. “Denne konsertversjonen av Wagners praktfulle opera er et gjestespill fra Den Norske Opera. I alt vil det være 135 aktører på scenen under ledelse av operaens sjefsdirigent Olaf Henzold. Ensemblet kommer rett fra turné i Spania, ogOscarsborg er eneste spillested i Norge.

Den fabelaktige akustikken i borggården kommer endelig til sin rett ­ aldri har det vært et slikt lydbilde i borggården på Oscarsborg”, sier daglig leder for festivalen, operasanger Anne Felberg.

“For de som lurer på hvordan man kommer seg til Oscarsborg, blir det satt opp ferger både fra Aker Brygge og Sjøtorget i Drøbak. Det vil være servering av mat og drikke ved festningen, og det er også mulighet for å drive litt sightseeing på historisk grunn”.

Wagner fant sin inspirasjon til Den Flyvende Hollender i den norske skjærgården etter at han i 1839 måtte søke nødhavn i Sandvika utenfor Tvedestrand. Han var da på vei fra Riga til London i et forsøk på å unnslippe hissige kreditorer.
Cirka. 100 år senere, nærmere bestemt 9. april 1940, var Norge i ferd med å få et mindre velkomment tysk besøk da den tyske slagkrysseren “Blücher” var på vei inn Oslofjorden under “Operasjon Weserübung”. Norge skulle okkuperes. Oberst Birger Eriksen på Oscarsborg åpnet ild mot slagkrysseren og lyktes i å senke den. “Blücher” og dens mannskap fant sin våte grav i Drøbaksundet, øst for Oscarsborg. Oberst Eriksens resolutte handling ga Kongen og regjeringen sjansen til å komme seg i sikkerhet, og man fikk tid nok til å organisere norsk motstand.

Etterhvert som flere av våre nasjonale festningsverk demilitariseres, har eieren Skifte Eiendom - et prosjekt i Forsvarsbygg bestemt at bygningene bl.a. skal benyttes til kulturformål. Samarbeidet mellom Skifte Eiendom og Oslofjord Operafestival begynte i 2003 i forbindelse med oppsetningen av Mozarts Tryllefløyten på Oscarsborg.
Nå er ambisjonen å gjøre opera på Oscarsborg til en årlig tradisjon, og etterhvert utvide slik at også andre av festningverkene rundt Oslofjorden kan bli kulisser for kulturell virksomhet i sommermånedene.
Det blir i alt lagt ut 2.800 billetter til Den Flyvende Hollender på Oscarsborg. Billettene får man kjøpt på Billettservice eller Posten. Skyttelferge fra Drøbak er inkludert i konsertbilletten. Vil man ta “Bamse Brakar” fra Aker Brygge, løser man billett ombord. Avgang er 2 timer før konsertstart.

Mer informasjon:
Anne Felberg, daglig leder i Oslofjord Operafestival, mob: 916 40 435
Lloyd Klüwer, Skifte Eiendom ­ Prosjektleder for Oscarsborg. Telefon 90 16 03 65
Anne Schinrud, produsent for Oslofjord Operafestival, mob: 92 43 97 16
Inger Schedell Flattum, informasjonssjef ved Den Norske Opera Tel: 23 31 52 20 eller

ArrangørOslofjord Operafestival i samarbeid med Skifte Eiendom

Tider og transport:
Fredag 11. juni kl. 19.00 / Ferge “Bamse Brakar” fra Aker Brygge kl. 17.00
Søndag 13. juni kl. 18.00 / Ferge “Bamse Brakar” fra Aker Brygge kl. 16.00
Fergen returnerer umiddelbart etter konserten.
Skyttelferge fra Sjøtorget, Drøbak, fra kl. 16.00
Billetter kr. 395,- inkl. billettavgift :
Billettbestilling: 815 33 133 eller www. billettservice.no

Last ned plakaten her